Tower Hill Memorial - PAYE
1382
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1382,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
 

Tower Hill Memorial

Client: Commonwealth War Graves Commission
Principal Contractor: PAYE Stonework & Restoration Limited

PAYE are working with CWGC to undertake one of its largest UK restoration projects in decades to ensure the iconic First World War section of the memorial, which contains 12,000 names, lives on. The Grade I listed structure was designed by the eminent architect Sir Edwin Lutyens, whose best-known London landmark is the Cenotaph in Whitehall. While the Tower Hill Memorial may be lesser known, its central location and intricate design make it a hidden gem among the capital’s memorials.

 

The restoration project will include giving the roof of the memorial a new waterproof layer, re-bronzing of all the name panels and cleaning work to the exterior and interior. It will see modern materials at last make possible the waterproofing plan of the memorial’s architect, Sir Edwin Lutyens. At the time of building, the available materials meant his proposals ultimately failed and posed the dilemma of finding a solution without altering the overall design of a listed heritage asset.

 

PAYE erected the scaffold without tying into the building by using a bracing method and installed 6 Niko rails front to back in order to lift the stones. The memorial was cleaned using Thermotech hot wash and poultice to remove water and bronze staining.

 

Deconstruction of the stone drum has begun by removing the key stone first and then the key segments around it. Further works will include applying DPM in between the courses as there has been an ongoing water ingress for nearly 98 years. A Bronze dome spanning nearly 1m and several bronze ventilation covers have been procured.

 

Additionally, PAYE have lifted and rebed the central compass stone in the WWII garden and installed a bronze plaque.