Aston Webb Screen - PAYE
957
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-957,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
 

Aston Webb Screen

Client: Victoria & Albert Museum
Principal Contractor: PAYE Stonework & Restoration Limited

As part of the major re-development of the courtyard to provide additional exhibition space the Grade 1 listed Aston Webb screen has to be dismantled to provide site access and excavation of the space.

 

Following a detailed photographic and dimensional survey PAYE’s masons began the careful and meticulous process of dismantling the masonry screen using modern and traditional techniques to cut through joints and separate the solid sections of stone.

 

Each joint is carefully cut out to prevent the risk of damage to adjacent stones. Using traditional plug and feathers the stones are split apart breaking the mortar used to bond them together.

 

Some of the larger stones weigh up to 1 tonne, using a block and tackle fixed to a running rail and padded lifting straps the stones are lifted away and lowered to the ground onto pallets and transportation to PAYE’s secure storage facility.

 

The main project was completed in 2017 and the re-constructed screen appears radically different with new openings created through the columns providing a free flow access to the new courtyard and exhibition galleries.